Vandaag besteld, morgen in… kluis

Dat al het online bestellen en het bezorgen van pakketjes voor de nodige uitdagingen zorgt, was al langer bekend. Zo is de werkdruk voor bezorgers erg hoog, zijn mensen lang niet altijd thuis op het moment van bezorging en zorgen de stilstaande busjes van bezorgdiensten als klap op de vuurpijl ook zo af en toe nog voor vervelende verkeerssituaties. Tel daar nog bij op dat pakketpunten overvol raken en het is duidelijk dat er genoeg ruimte voor verbetering is in het proces.

Logisch gevolg is dat mensen nadenken over alternatieven voor de huidige bezorgtoestanden en zo af en toe met creatieve oplossingen aan komen zetten. Zo ook nu, vandaag kwam namelijk een creatieve pilot voorbij in het nieuws: pakketjes bezorgen bij bushaltes. Bij drie bushaltes in de Zuid-Hollandse plaatsen Spijkenisse en Goeree-Overflakkee worden deze week in totaal zestig pakketkluizen geplaatst. Het gaat in eerste instantie om een proef van 8 maanden, waarbij mensen met behulp van een app bepalen wanneer een pakket wordt bezorgd en opgehaald. Ze kunnen vervolgens zelf hun pakketjes zelf uit de kluis halen bij de bushalte.

Bushaltes zijn daar volgens Laurens Tuinhout van EVAnet, het bedrijf achter de pakketkluizen, een logische plek voor. “Je vindt ze vaak midden in een woonwijk, en het gaat in dit geval om grote bushaltes die goed bereikbaar zijn, ook met de auto. Daarbij hoeven door de pilot minder bezorgwagens de weg op wat weer leidt tot minder CO2-uitstoot.”

Gepubliceerd op: 5 maart 2020