Online achteraf betalen groeit hard

De groei van het internet en daarmee online winkelen brengt verschuivingen met zich mee. Waar het eerst normaal was om als consument gelijk te betalen voor wat je kocht, is dat online niet langer het geval. Tuurlijk: iDeal is nog altijd een van de meest gebruikte online betaalmethodes, maar de laatste jaren zijn verschillende bedrijven met succes op een andere manier van betalen gedoken: achteraf. AfterPay, Klarna, Billink of betalen met krediet, het zijn eigenlijk allemaal digitale varianten van de bekende acceptgiro die je vroeger per post kreeg.

De verschuiving naar achteraf betalen komt vooral omdat consumenten geen zin hebben om te moeten wachten op hun geld als ze iets terugsturen. Volgens de Telegraaf is de groei dan ook het sterkst bij modewebwinkels. Vooral schoenen– en kledingwinkels zijn geschikt voor achteraf betalen omdat je dan je bestelde kleding eerst kan passen voordat je besluit wat je wel en niet houdt zonder dat je dan je geld al kwijt bent. Twee andere voordelen van achteraf betalen zijn dat je iets langer de tijd krijgt om te betalen (meestal 14 dagen) en het je de mogelijkheid geeft producten eerst te ontvangen indien je een webshop niet helemaal vertrouwt.

In 2016 deden Nederlanders zo’n 80 miljoen aankopen online. Hiervan werd er 45 miljoen keer met iDeal afgerekend, een toename van 21%. Echter, online verkopen namen ook toe met 21% waardoor het relatieve percentage betalingen met iDeal gelijk bleef op ongeveer 56%. Het aantal aankopen met AfterPay steeg in datzelfde jaar met maar liefst 60%, wat neerkomt op een marktaandeel van zo’n 3% in 2016 voor AfterPay. In 2017 was dit met 4% al een procentpunt hoger en volgens AfterPay zelf gaat achteraf betalen binnen een aantal jaar iDeal als standaard betaalmethode vervangen.

Mocht je op zoek zijn naar webwinkels die én snel leveren én achteraf betalen aanbieden, dan kun je gemakkelijk filteren met de knop “toon filters” bovenaan elke categoriepagina of hier klikken voor een overzicht van alle webwinkels met 24uursbezorging en een vorm van achteraf betalen. Mocht de levertijd je niet bijster veel uitmaken maar wil je wel graag achteraf betalen, kijk dan op deze website.


Laatste bewerking: 20 februari 2018