De impact van snelle levering op het milieu

Webwinkels en brancheorganisatie Thuiswinkel.org roepen consumenten op om goed na te denken of ze hun bestelde producten wel echt snel nodig hebben. Dit doen ze na overleg met minister Wiebes, van economische zaken en klimaat. De manier van bezorgen (“vandaag besteld = vandaag bezorgd”, “vandaag besteld = morgen in huis” of “kies je dag en tijdvak”) heeft namelijk invloed op het milieu.

Als je kiest voor een bepaalde optie met een (hele) snelle levertijd, dan beperk je daarmee de mogelijkheid van de webwinkel en leverancier om het bezorgproces te optimaliseren. Hoe voller een bestelbus of vrachtwagen, hoe minder elk individueel pakketje bijdraagt aan CO2 uitstoot. Het is dan ook milieuvriendelijker om gewoon te wachten op je pakketje door te kiezen voor de standaard bezorgmethode.

Om de effecten van verschillende bezorgmanieren onder de aandacht te brengen, heeft Thuiswinkel.org samen met grote online spelers als Bol.com & Wehkamp en bezorgdiensten als PostNL & DHL de website Bewust Bezorgd in het leven geroepen. Op deze website kun je meer informatie vinden over de uitstoot die gepaard gaat met een bestelling. Ook kun je gebruik maken van de Bewust Bezorgd rekentool, die je inzicht biedt in het effect van een bestelling en bezorgmethode op het milieu.

Uit een kleine test met de rekentool blijkt onder andere dat voor zowel kleine, middelgrote als grote bestellingen geldt dat “vandaag besteld = morgen in huis” minder schadelijk is dan alle andere kiesbare bezorgmethodes, namelijk:

  • Levering op dezelfde dag
  • Levering in een door jou gekozen tijdvak van 4uur
  • Levering op een doordeweekse avond

Op zich is dit een logische uitkomst, omdat er een enorm aantal winkels is dat “vandaag besteld = morgen in huis” aanbiedt wat er toe leidt dat busjes vaak goed gevuld rond kunnen rijden. Met de andere opties is dit minder het geval: de kans is klein dat iemand in jouw buurt precies hetzelfde tijdvak selecteert of ook per se vandaag zijn bestelling nodig heeft, waardoor busjes grotendeels leeg rond rijden. Wijnand Jongen, van brancheorganisatie thuiswinkel.org, legt uit: “Dezelfde dag bezorgen is milieuonvriendelijker omdat het pakje mogelijk in een half leeg busje wordt gebracht. Bij bezorging een dag later, kan er veel beter worden gepland. Je bestelling gaat mee in een stampvol busje en de CO2-uitstoot per pakketje is dan minder.”

Verder heeft Bewust Bezorgd een aantal richtlijnen opgesteld, waarmee je helpt het milieu enigszins te sparen. Zo raden ze iedereen aan om:

  • Altijd te kiezen voor de schoonste bezorgoptie.
  • Lopend of fietsend een pakketje op te halen bij een Pick-up point.
  • De producten die je niet wil houden bij een nieuwe bestelling te retourneren, daarmee sla je 2 vliegen in 1 klap.
  • Thuis te zijn als een bestelling bezorgd wordt. Het kost veel brandstof om vaker langs te moeten komen, wat leidt tot meer uitstoot.

Laatste bewerking: 2 juli 2018