Amazon: vaste klanten krijgen gratis 24uursbezorging

Amazon heeft bekend gemaakt de bezorgtijd voor vaste klanten van twee dagen naar slechts één te gaan verkorten. Op deze manier wil Amazon hun groei voortzetten om nog dichterbij hun doel te komen: de grootste online winkel ter wereld zijn.

Eerder kondigde Amazon al aan dat ze meer willen investeren in de zogenoemde ‘last-mile’. Concrete plannen voor de Duitse tak van Amazon zijn er al: elf nieuwe distributiecentra, zodat het bedrijf in 24uur of zelfs dezelfde dag nog kan bezorgen. Daarnaast zullen de nieuwe distributiecentra ook gaan dienen om grotere volumes af te handelen. In Amerika heeft Amazon al een groot aantal eigen bezorgbussen rijden om de ‘last-mile’ in eigen hand te hebben en niet afhankelijk te zijn van vervoerders als DHL en DPD. Dat zou ook in Duitsland kunnen gaan gebeuren.

In Nederland is het al redelijk normaal dat webshops binnen 1 dag bezorgen, maar dat geldt nog niet voor alle landen. Amazon hoopt daarom met eigen investeringen in snelle bezorging en een uitgebreider distributienetwerk de concurrenten af te troeven en tegelijkertijd de stevige groei nog verder uit te kunnen bouwen. Volgens financieel directeur Brian Olsavsky is het afwachten wat de kosten en opbrengsten hiervan op lange termijn zijn. Het bedrijf bezorgt meer dan tien miljard pakketjes per jaar.

Nederlandse klanten met een Prime-lidmaatschap kunnen via de Duitse variant van Amazon bestellen en aangeven dat ze snelle levering willen, maar vooralsnog lijkt het er niet op dat je je bestelling dan altijd de volgende dag al in huis hebt. Amazon heeft de afgelopen tijd wel meer dan 100.000 werknemers aangenomen om de belofte van snelle bezorging in te kunnen lossen tijdens de feestdagen.


Laatste bewerking: 28 oktober 2019